En kupp 2020?

Den advokat som under tio år arbetat för trump har offentligt kallat den nuvarande presidenten en bedragare och en lögnare. Han gjorde detta nyligen i en hearing inför en kongresskommitté som heter House Oversight and Government Reform Committee. Michael Cohen om någon borde ju veta. Men det riktigt intressanta i hans vittnesmål är att han hävdar att om trump förlorar presidentvalet 2020 kommer denne inte simpelt stiga åt sidan och lämna över till nästa president. ”There will not be a peaceful transition of power”, sa Cohen.

Cohen vinner på att vara i medias centrum
Det är naturligtvis så att Cohen har allt att vinna på att det mediala intresset är maximalt på det han har att säga. Det är på så sätt han kan skapa värde i det han har att säga, värde som kan hjälpa honom att komma undan med ett lägre straff, men också ett marknadsmässigt värde när det handlar om bokrättigheter etc. Allt ju pengar i USA, som bekant.

Vi är sammanflätade
Men ändå – det är ytterligare en signal om att skojaren och antidemokraten i Vita Huset inte är en vanlig president. Han har en farlig agenda, som kan komma att utnyttjas av honom själv eller av likasinnade, som ser en chans att låta USA ta ytterligare steg i riktningen mot ett styre som sviker de ideal västvärldens demokratier håller högt. Med så mycket vapen i omlopp i hela landet är det lätt att mycket farliga situationer uppstår. Det kunde kanske kvitta om det inte var så att så mycket av det samhälle vi känner är intimt sammanflätat med olika företag, organisationer och fenomen som har sitt säte i USA. Banker, kreditinstitut, information, massförstörelsevapen, militär operativ förmåga, satelliter, kommunikation och många av vardagens trivialiteter hänger samman med att något centralt fungerar i USA. Därför är det i Europas intresse att USA fortsätter att fungera. Det kaos som uppstår i kölvattnet på en statskupp i USA kan vi bara ana oss till.

Plus klimatpåverkan, plus klimateffekter, plus ojämlikhet
Kopplar vi denna oönskade utveckling till landets oförmåga att hantera sina interna ekonomiska klyftor, sin klimatpåverkan och de effekter klimatförändringarna kommer att ha på basfunktioner i landet blir bilden ännu dystrare. De motsättningar som olika händelser kommer att leda till bär också med sig risken för ökat våld i samhället.

På vilken nivå ska det nya formas?
Svårigheten i allt detta ligger i att förstå på vilken nivå motståndet ska etableras. Är det små självförsörjande bysamhällen som kommer att kunna klara sig när den storskaliga ekonomin kört sig själv i botten? Eller kan vi fortfarande forma en fungerande struktur inom ramen för stora delar av det befintliga samhället?

Länktips: the real news program

4 thoughts on “En kupp 2020?

 1. Den första frågan jag ställer mig är: Har Cohen rätt?
  Om han har rätt, vad kan ske innan valet? Muellers utredning leder till åtal?
  Statskupp innan valet?
  Vad kan få kongressen att besluta om Krigsrätt?

  Vad krävs för att göra en statskupp i USA?
  Varför avbröt trump samtalen i Hanoi? För att det bränns på hemmaplan?
  frågor, frågor….

  • Det farliga är att han (trump) hela tiden adresserar sin mobb, sina följare. Han håller igång sina kampanjmöten för att hålla sina kärnväljare och supportrar nöjda och aktiva. Med den basen kan han hävda att han har ”folket” med sig, så om ”etablissemanget” försöker avsätta honom får han legitimitet tack vare den på ytan synliga stödtrupp han lutar sig mot. Och många av dem ogillar ”liberals” och likabehandling av personer med olika hudfärg. De har även vapen. Plus att han stöd av de superegoister som vill berika sig på vanliga amerikaners bekostnad. Han har även hejdukar från bröderna Koch i sin administration. Det gör honom dubbelt farlig. Han har stöd av gatans pöbel och av hänsynslösa cyniker bakom några av de anonyma konton som styr världshandeln.
   Frågan är om krigsrätt väcker gatumobben. Innan han tvingas bort kan han proklamera undantagstillstånd och i praktiken stänga hela den statliga apparaten inklusive domstolar, kongress och hela köret. Statskupper brukar gå fort.
   Att han åkte hem från Hanoi är för att han inte kan diplomatin. Statsmannamöten förbereds in i minsta kommatecken, det handlar inte om spontana handslag (deals) som i affärsvärlden. Det fattar inte och kan inte trump.

 2. Om han proklamerar undantagstillstånd, vad kan hindra honom? Militären?

  Vad skulle hindra honom från att kunna proklamera undantagstillstånd?

  • Presidenten har mycket stor operativ makt, är Överbefälhavare. Så det skulle kräva att några militärer mer eller mindre gör myteri …
   Jag är övertygad om att trump har hela verktygslådan klar för sig. Men avvaktar ”rätt” läge. Skrämmande. Oroande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *