Motiv och arbetssätt

Det är bråttom

Det är bråttom

Jag började med denna blogg och hemsida år 2012 och passerade under det senaste året inlägg nummer 1000. Blogginläggen vill försöka inspirera andra att se nya möjligheter. Det som händer kan vi se som både hinder och möjligheter för en omställning i hållbar riktning. Men det är väldigt bråttom. Artutrotning, klimat och livsmedelsfrågorna pockar akut på lösningar. Krig och  auktoritära ledare blockerar en hållbar, rättvis och fredlig utveckling. Marknaden är heller aldrig rättvis.  Mer av allt till lägsta pris är inte svaret. Ska vi klara hållbarheten behöver vi hitta former för gemensamma beslut som bottnar i en insikt om var vi står och i vilken riktning vi måste gå. Se exempel längre ner på denna sida hur avvägningen i varje verksamhet behöver utvecklas och verifieras.

Cirkulär ekonomi och analyser
Jag skriver återkommande om cirkulär ekonomi. Det är svårt för samhället, företag och medborgare att byta spår från linjära till cirkulära processer. För mig handlar cirkulär ekonomi mer om att byta fokus från vinst till värde, från kvantitet till kvalitet, från konkurrens till samarbete än om det enkla materialkretslopp som ofta hamnar i debattens fokus.
Konkret bidrog jag till att ett återbruk drog igång på Orust år 2020. Dessförinnan bidrog jag aktivt till ett nytänkande med utgångspunkt i Ringön i Göteborg, där projektet Circle Island förverkligades. Under flera år har jag varit involverad i processer, där jag fått möjlighet att utveckla nya idéer med tydlig förankring i helhetssyn och långsiktig hållbarhet, även ur lönsamhetsperspektiv.

Christer Owe

Christer Owe

Kuroisa.
Sedan år 2015 har jag konstruerat och publicerat specialkorsord i Hemmets Journal. Bakgrunden var att jag tog över några av min fars uppdrag när han med ålderns rätt minskade på takten och valde att koncentrera sig på ett par av sina ”flaggskepp” på området. (Min far gick bort i mars 2022).

Kontakt
Mejl christer.owe@gmail.com.Tel 0703-556 889.

(Uppdaterad 22 mars 2024)

Nyttan för företagen handlar om långsiktighet, anställningstrygghet, justa villkor, samarbetsförmåga, ekonomisk stabilitet, innovationsförmåga och allt det som gör ett företag attraktivt.

Nyttan för individen handlar om att täcka behov på en heterogen marknad, där vi alla har olika preferenser. Men också att individen kan utvecklas och hitta sin roll i helheten.

Nyttan för samhället handlar om att generera resurser för en god välfärd och en jämlik fördelning, så att så många som möjligt får ett gott liv.

Nyttan för framtiden handlar om planeten, miljön, resurser och allt det som vi idag låtsas vara gratis, men som människan i alltför hög grad påverkar negativt i dagens samhälle. Vi ska bygga upp, inte riva ner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *