Den spontana känslan den 12 september

Den spontana känslan efter Riksdagsvalet är bedrövelse. Skulle det preliminära resultatet stå sig kommer Sverige och världen att tappa minst fyra år i omställningsarbete, eftersom högersidan inte tänker lyfta ett finger för att ta itu med klimatfrågan, den ekonomiska ojämlikheten eller de systemfel som idag dränerar de kommunala kärnverksamheterna, eftersom man tror att mer av parallella system, där rika får fördelar, är bättre än ett rättvist system som alla kan vara nöjda med.

Att tro att SD skulle protestera mot några M/KD-förslag är utsiktslöst. SD vill ha mer av konflikt och motsättningar i samhället för att kunna sjösätta sin verkliga agenda med undantagstillstånd, militär på gatorna, kontroll över pressen och kulturlivet m.m. I enlighet med auktoritära ledares syn på demokratin. De har ju öppet sagt att de sympatiserar med utvecklingen i Ungern, så det är ju den typen halv-demokrati de strävar efter. Och med Putin har de goda kontakter, vilket ju kommer underminera demokratin på andra sätt.

Hur Liberalerna kan tycka det är roligt att få igenom ett förslag när SD får igenom 3 eller 4 är obegripligt. Några röda linjer lär vi inte få se skymten av från det hållet – man har ju investerat hela sin återstående trovärdighet på att hellre släppa fram auktoritära nationalister än sociala demokrater.

Och klimatet? Det bryr sig inte högeregoisterna om. Det är ju tillväxt och kärnkraft om 15 år som fixar den detaljen… (obs ironi är bäst att skriva).

2 thoughts on “Den spontana känslan den 12 september

  1. Det sista fria valet?
    Om vi överlever detta är det dags att lyfta ämnena historia och samhällskunskap i skolan,med mer kunskap om det som hänt de senaste hundra,eller tjugo åren.
    Dags att låna hem boken ” När demokratier dör” innan den gallras ut, eller biblioteken läggs ner.

    • Ja, det är synnerligen allvarligt. Och eftersom det går prestige i regerandet kommer Åkesson steg för steg kunna tvinga igenom många av sina ”lösningar” och istället för att avgå kommer Kristersson backa. Det blir säkert lätt att bilda själva regeringen. Det är efteråt som spelplanen ligger öppen för anti-demokraterna. ???

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *