Varför ska hatet accepteras?

Ett flygplan med 167 passagerare störtar den 8 januari strax efter start från Teherans flygplats. Orsaken är ännu inte utredd, men det mesta tyder på ett tekniskt fel.

Sorg och deltagande
176 människor mister livet i en flygolycka. 17 av dem bodde i Sverige, flera av dem hade livet framför sig. Det naturliga för mig och för alla svenskar är att uttrycka sorg och deltagande till de drabbade, deras anhöriga och närstående.

Vidrigheter
Två av de omkomna var unga afghaner bosatta i Jönköping. Detta leder till ett flöde av vidrigheter på sociala medier. Kent Ekeroth, tidigare riksdagsman för SD, kommenterar hånfullt olyckan på twitter:

Inget vanligt parti som det går att samarbeta med
Det är inte nog med att partiledningen i SD sjunger nidvisor om hur glada de blev när Olof Palme blev skjuten (som en wallraffande journalist kunde dokumentera). Man har ingen empati, ingen humanism och känner ingen medmänsklig sorg över att människoliv gått till spillo. Det är det här partiet som M och KD vill samarbeta med.

Hat och hot istället för kärleksbudskap?
Särskilt när det gäller KD är detta förbryllande. ”Säg mig vem du umgås med så ska jag säga dig vem du är”, lyder talesättet. Människovärdet och en inkännande, positiv syn på varje människas livssituation, möjlighet och potential borde vara central för kristdemokrater. Hur hatet och hoten som spirar ur SD:s inhumana och känslokalla människosyn kan kombineras med en världsbild rotad i kristen etik är obegripligt. Vad tänker Alf Svensson idag när han ser sitt gamla parti ömsa skinn och hellre vara kompis med mobbaren än med offret?

Hatet en del av den svenska modellen?
Och var finns solidariteten och gemenskapen hos de arbetare som tidigare tog hand om varandra och hjälpte varandra med strejkkassor och stöd? De arbetare som idag ställer sig bakom SD:s vi-och-dom-politik, där några ska ses mindre värda än andra – hur känner de när hatet blir viktigare än stödet? Var gick den värmande gemenskapen förlorad? När blev hatet en del av den svenska modellen?


2 thoughts on “Varför ska hatet accepteras?

 1. Mycket bra skrivet !
  Jag har också funderat över stackars Alf Svensson .
  Jag är inte vad man brukar kalla för kristen , men Ebba Busch Thors och Sara Skyttedals version av ” kristendom ” får mig att må illa .
  Ja , varför ställs inte dessa människor till svars ?
  Trots svensk lag och undertecknande och ratificerande av FN:s Deklaration om de mänskliga rättigheterna , tycks våra politiker anse att det är viktigare att SD:s anhängare får skrika BÖGJÄVEL och JUDESVIN åt somliga människor , än att bögjäveln respektive judesvinet ska behöva lyssna till dem !
  Vad är det för fel på Sverige ?
  I Finland har man förbjudit rasistiska sammanslutningar .
  Det borde man göra I Sverige också .

  • Röstmaximering och genomslag i den sensationsfixerade och väldigt polariserade mediadebatten är väl ett par skäl till varför det ser ut som det gör.
   Bland mina 700 blogginlägg kan du troligen hitta mer av intresse. Har de senaste åren skrivit återkommande om hur utvecklingen inom media påverkat samhällsklimatet negativt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *