Vi sätter produkter på marknaden, men…

Läs gärna novellen Det pågående experimentet (länk nedan).

Häromdagen var jag på ett event som GreenhackGbg (se länk nedan) hade ordnat på Folkets Hus i Göteborg. Caroline Jonsson berättade om nanoteknik på ett översiktligt sätt. Nanopartiklar är ett slags samlingsnamn för storlek på partiklar, som finns naturligt i vår omgivning, som skapas oavsiktligt av olika processer eller som tas fram medvetet. ”Atomslöjd” kallas det också, eftersom många av de produkter bygger på att en av dimensionerna bara är en atomstorlek i tjocklek. Ytan kan däremot vara stor. Grafen är ett exempel. Kolnanorör kallas rörformade nanopartiklar (se bild).

Nanopartiklar kan gå igenom huden, det är viktigt eftersom vår hud t.ex. måste andas. Bekymret är att vi inte riktigt har koll på effekterna av de syntetiska produkter som tillförs kretsloppet. Gemensamt för dem alla är att de är osynliga för ögat. De är väldigt små, det är som att klyva ett hårstrå 80000 ggr, som Caroline sa.

Föredraget gav mig idén till en kort novell som jag lagt här:

http://christerowe.se/lankar-och-hugskott-m-m/9151-2-det-pagaende-experimentet/

Länktips (även med intervju med Caroline Jonsson):

https://greenhackgbg.se/

4 thoughts on “Vi sätter produkter på marknaden, men…

  • Ja, Lars, vi inser nog inte tillräckligt av vad vi håller på med. Vi tillför mellan 100 och 200 tusen ämnen till kretsloppet och chansar att de inte ska skapa oreda i det som tagit årmiljoner att utvecklas.

 1. Hej Christer,
  Tack för att du kom på mitt föredrag om nanopartiklar som GreenhackGBG anordnade. Och tack för att du skrev om dina tankar efteråt. Novellen är mycket intressant och fascinerande. När jag själv tänker på det viset kan jag nästan få svårt att andas och vill bara dra i handbromsen! Det här med nanoteknologin och att nanopartiklar sprids ohämmat omkring oss kan få konsekvenser över lång tid framöver. Eller inte. Det är det som är så lurigt med det här. Att vi använder nanomaterial och sprider dem utan att ha en aning om långsiktiga effekter på miljö och hälsa. Det är viktigt som konsument att vara medveten om att det finns risker med nanomaterial och därmed använda produkterna efter sunt förnuft. Kanske välja bort om det går? Eller i alla fall göra medvetna val. Men det är inte lätt att vara konsument. När inte ens forskarna vet, hur ska allmänheten veta? Den som lever får se, som man brukar säga. Jag vill inte skrämmas men känner samtidigt ett behov av att informera om att det finns risker. Risken ligger i att vi ännu inte vet allt om nanopartiklars effekter på miljö och hälsa. Tack för mig.

  • Hej Caroline.
   Tack för att du hörde av dig, dina vänliga ord och viktiga kommentarer.
   Ju mer jag håller på med hållbarhetsfrågorna, desto mer inser jag att var och en måste förstå och ta sin roll i sammanhanget.
   Är man expert på något (det är inte jag, egentligen, möjligen mer än att jag övat länge på att skriva om hållbarhetsfrågorna) måste man inse att man har en roll som förpliktigar. Jurister är experter på lagstiftning och dess tillämpning. De kan använda sin kunskap till att lyfta fram hur märkliga effekter det kan bli av även lovvärd lagstiftning. Ekonomer förstår hur både den reala och spekulativa ekonomin utvecklas. Ändå håller många av dem tyst, trots att så mycket är i obalans även i ekonomin på global nivå. Läkare, ingenjörer, poliser, lärare… alla har vi en roll och ett ansvar att tillföra våra kunskaper till den gemensamma plattform som formar framtiden. Tyvärr väljer många att nöja sig med att klaga, hata, hota och bråka på (a)sociala medier istället för att bidra med sina erfarenheter på ett konstruktivt sätt.
   Jag hoppas att du lyckas både forska och förmedla forskningens konsekvenser och resultat så att din ”pusselbit” i framtidspusslet gör nytta ihop med alla andra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *