Hur det än går – demokratin har skadats allvarligt

Nu ska USA välja president. Jag hoppas naturligtvis att den nuvarande ”presidenten” förlorar och att demokratin återupprättas i världens rikaste land. Klimatfrågan, resursanvändningen och den globala utvecklingen på många plan hänger samman med hur valet går. Det låter hoppfullt att många har förtidsröstat och att intresset tycks högt. Men även om Biden vinner valet har USA en lång väg att gå.

Politiserat domstolsväsende
Att republikanska senatorer och kongressledamöter nästan utan undantag sluter upp bakom trump är mycket oroväckande. Ett exempel är det orättfärdiga manipulerandet av hur ledamöter ska utses till högsta domstolen. Det är ryggradslöst och ohederligt att forcera igenom ett beslut av avgörande betydelse för landet bara dagar före ett allmänt val, särskilt som motsatsen gällde för fyra år sedan – när Obama hade nio månader kvar av sin ämbetstid – och republikanerna då blockerade samma procedur med omvända argument. När domstolsväsendet inte står fritt från politiskt inflytande försvagas samhället. Rättvisan ska stå fri från partipolitiken så långt det bara går.

Klimatfrågan en ”politisk fråga”…
Mycket riktigt, i senatsutfrågningen av den nya ledamoten av högsta domstolen, Amy Coney Barrett, visade hon att vetenskapen för henne är relativ och underställd tyckandet. Trots att det idag finns synnerligen övertygande fakta kring klimatförändringarnas koppling till mänskligt orsakade fossila utsläpp, ville hon inte ta ställning i denna ”politiska fråga”. Om USA:s klimatlagar, gällande eller kommande, granskas av högsta domstolen, kommer den konservativa majoriteten kunna ogiltigförklara flera av de lagar som världen så desperat behöver att de införs. Och ledamöterna i högsta domstolen sitter livslångt på sina mandat.

Ständiga angrepp på de politiska motståndarna
Eller ta detta med en demokratisk guvernör i Michigan, Gretchen Whitmer, som var på vippen att bli kidnappad av en milisgrupp. I sina ständiga utfall mot motståndarna – demokraterna – har trump uppmuntrat ett klimat, där våldet och rätten att ta rättvisan i egna händer har förstärkts. ”Lock them up”, har publiken skanderat, så fort trump talat illa om sina politiska motståndare.

”…great again” gällde bara vita män
”Stand back and stand by”, sa han till de grupper som tydligast och oftast tagit till våld inom extremhögern, dvs ett tydligt budskap om att ”vara beredda”….. ”Presidenten” har på så sätt banat vägen för eskalerande våld och motsättningar i samhället, istället för att – åtminstone taktiskt – visa förståelse för svarta människors upprördhet när poliser kvävde en svart man till döds, George Floyd, och Black Lives Matter-rörelsen tog fart. Svarta amerikaner skulle veta sin plats. ”Great again” skulle återställa maktordningen.

Media och fakta som fiende
Sedan dag ett har trump dessutom uttalat förakt för både vetenskap och media, ständigt upprepat att media ljuger och att de förfalskar alla budskap. Att de är fienden. Följaktligen har situationen för journalister hårdnat, polisen har arresterat journalister och vid massmöten har journalister handgripligen kastats ut. Ett av kanalen CBS mest prestigefyllda intervjuprogram, detta år lett av den mycket erfarna Leslie Stahl, blev för mycket för trump när hon ställde rimliga, konkreta och sakliga frågor. Han valde helt sonika att gå ut ur studion, när han inte gillade frågorna. Att detta bara visade på hans egen svaghet lyckades han inte inse.

Republikanerna har skadat den plattform de behöver
För allt detta duckar republikanerna. De accepterar trumps polarisering, hur han beskriver demokraterna och till och med pressen som fienden. Och de försöker inte ens nyansera trumps alla övertramp. Tvärtom spelar de med och tycks nöjda med sakernas tillstånd. Enhälligt med enstaka undantag sluter de upp bakom trumps agerande och utgör på så sätt den hejaklack som varje mobbare behöver. Pinsamt är ordet. Vem kan i fortsättningen lita på vad en republikansk politiker säger? De har medvetet skadat den plattform av gemensamma spelregler demokratin vilar på.

Misstron får inte bli större än tilltron
Förloraren i detta är inte bara det republikanska partiet utan demokratin som sådan. När det inte finns seriösa alternativa idéer om hur samhället ska organiseras och utvecklas förtvinar debatten och människor tappar tron på den representativa demokratin. Oavsett hur valet i år slutar kommer på så sätt trump för lång tid framåt ha skadat demokratin i USA och västvärlden på ett synnerligen allvarligt sätt. När misstron blir större än tilltron ligger anarkin mycket nära. Brexit, Le Pen och allehanda nationalister kommer att surfa på missnöjesvågen – särskilt om pandemin tvingar fram långvariga och svåra uppoffringar i samhället.

Solidaritet och empati
Sammanhållning, solidaritet, tilltro och samarbete heter medicinen. Att gilla att vi ibland ser olika lösningar på de problem samhället står inför, men att vi inte ger upp tanken på mångfald och idéutbyte. Passivitet och likgiltighet är engagemangets fiende, inte andra människor med engagemang. Rättvisepatos är något positivt, liksom empati. Om vi lär oss något av fyra år med trump i Vita Huset är det vad som står på spel om vi slutar bry oss om varandra.

6 thoughts on “Hur det än går – demokratin har skadats allvarligt

 1. Tack Christer!
  Dina tankar och ord styrker och manar till engagemang. Jag vidaresänder dina ord till folk i Omställningsgruppen och andra som tror på en demokratisk framtid för alla. Hilsen, Gunilla

 2. Vi kan väl tyvärr inte göra mycket mera, i nuläget, än hålla tummarna för att Trump försvinner från presidentposten.

  • Hej, Thomas. Jo vi kan lära av utvecklingen i USA- hur sårbar demokratin är och hur viktig mångfalden är. Även om man själv kämpar för en viss utveckling kan det finnas skäl att starkt bejaka andra demokratiska rörelser, som människor kan attraheras av och vilja delta i. Vi kan hjälpas åt att stärka medvetenheten om vad som pågår och hur hoten mot demokratin ser ut. När partier i Sverige t.ex. vill ta politisk kontroll över Public Service är det ett steg i riktning bort från ett välfungerande samhälle med en levande debatt.

 3. En bra sammanfattning över 4 svåra omtumlande år för USA och stor del av vår värld. En sådan clown och odemokratiskt människa som ändå har lyckats dupera så många människor är nästintill ofattbart. Vår jord behöver ledare som tar klimatomställningen på allvar! Må Joe Biden vinna ,så demokratin får ny skjuts.🙏🏽

 4. Hej Christer!
  Jo det som sker nu i USA är ngt tragiskt och är personligen väldigt orolig inför valutgången och vad den kan trigga.
  Min syn till USA har tidigare präglats av att det går att finna både det bästa och det sämsta i USA!
  Deras konstitution tycker jag har lyckats återställa balansen i det politiska livet vid flera tillfällen när det börjat gå snett, men nu kanske det inte blir möjligt när tolkningarna av konstitutionen inte utgår ifrån de bakomliggande syftena när exakta situationsanpassade detaljerade lagtexter saknas.
  Tyvärr är det som nu sker inte ngt som Trump har uppfunnit och utvecklat. Det republikanska partiet började redan under Busch d.y. bjuda in mer extremt politiska ”rörelser” till maktpositioner typ Teapartyrörelsen, de evangeliska kristna osv.
  De senare bidrog på ett avgörande sätt till valet av Busch och under Obamas tid valde man att konfrontera så mkt det var överhuvudtaget möjligt istället för att hitta kompromisslösningar. Detta har möjliggjort att Trump kom fram och att han fått härja fritt under den här mandatperioden. Så Trump är inte skaparen utan mer murbräckan för dessa kraftigt ekonomiskt köpta konservativa republikanska ledamöterna i Kongressen. Tror dock inte att de flesta hade kunnat föreställa sig den väg det har tagit med Trump, men tar man j-n i båten så får man också rå i land med honom. Sen har man ju ett valssystem som inte grundar sig på demokratiska principer som vi ser det utifrån individens perspektiv utan i stället utifrån att hitta en bra balans mellan de olika delstaternas möjlighet att påverka valet av president. Detta system har i sig klara hinder för att alla ska ha full tillgänglighet att rösta och missgynnar klart arbetslösa, ekonomiskt och socialt mindre lyckosamma personer och är dessutom inte oberoende från politiskt motiverat agerande vilket har tagit sig bedrövliga beteenden inte bara i detta valet utan även i tidigare val.
  Detta desperata beteende kan ha sitt ursprung i insikten hos republikanerna att om en allt större andel av de röstberättigade i USA verkligen får en ”fair chance” att enkelt rösta så kommer inte republikanerna att kunna komma till makten över överskådlig framtid. De kämpar därför nu med näbbar och klor för att bli kvar vid makten.
  Det går att tycka hur mkt som helst i den här frågan.
  Det jag är mest bekymrad om är dock vad som kommer att ske efter valdagen. Förhoppningen är att Biden vinner en jordskredsseger för då kan inte Trump och hans anhängare, och framför allt det republikanska partiet, hävda fusk i valet, men skulle Trump förlora med ganska liten marginal då finns det en inte osannolik möjlighet att det kan bli ngn form av ”inbördeskrig” på gatorna. Trump har bäddat för detta i sin retorik och republikanerna är definitiv medskyldiga med sitt stöttande av Trump eller deras frånvaro av kritik av Trumps agerande.
  Ha de´ gôtt!

  • Hej Pierre. Du har rätt i att det alltid finns en förhistoria till alla skeenden och att republikanerna har bäddat för detta. Trumpismen kan möjligen bana väg för en splittring av partiet, där de som vill stå upp för konstitutionen (”spelreglerna”) går åt ett håll och de som vill ha makt till varje pris – i en halv polisstat – går en annan väg. När man lyssnar på Fox News tycks allt dock vara frid och fröjd. De har inget problem med att media klassas som fienden…. sålänge de stryker makten medhårs och inte själva bryr sig om sitt egna, sanslösa, hyckleri när de t.ex. beskriver och bedömer Obama och trump utifrån totalt olika måttstockar…. Vi får se hur det går. Ha det gott du med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *