Tio små naglar och hållbarheten

Ett VM i friidrott äger rum i Moskva. Superstjärnan glider över högsta höjden.  Pressen och prestationen är på hög nivå. Favoriten vinner, nationen jublar. Jelena Isinbajeva tar emot guldmedaljen. Hemma-VM tycks bli ett triumftåg.
Nästa dag uttalar sig Rysslands hjältinna om regnbågsfärgade naglar. Hon tar skarpt avstånd och fördömer markeringen som Emma Green Tregaro gjort. ”Det är respektlöst mot vårt land och våra medborgare. Jag stödjer vår regering”, säger stavhopperskan och tillägger att ”vi har inte de problemen i Ryssland”.

Vad är problemet?
På vilket sätt har stavhopp och idrott med hållbar utveckling att göra? Vad gör det för skillnad om en nationalikon uttalar sig till stöd för sin regering? Är det inte rimligt, förresten, att hon gör det? Att hon ställer sig bakom sitt lands lagar?

Legitimerar förtryck
Naturligtvis är det ett problem. Dels att ett land med sin huvudstad i Europa år 2013 stiftar lagar som gör livet svårare för en utsatt minoritet. Dels att samma land har inskränkt press- och yttrandefrihet och inskränker de mänskliga rättigheterna. Och dels att en aktiv på toppnivå i en världsidrott utan att reflektera eller att problematisera så förbehållslöst ställer sig bakom en förlegad människosyn och därmed legitimerar en fortsatt diskriminering och fysisk/mental press på personer med en icke-hetero-läggning. Kanske hade hon inget val. Eller kanske är hon så fast i gamla fördomar och föreställningar att hon faktiskt tycker det hon sa. Oavsett vilket är det sorgligt.

Individnivå
Respekten för andra människor, empatin, förståelsen för andra människors värderingar och ställningstaganden är fundamental för att bygga broar mellan folk. Vi ser hur polarisering och maktfrågor sliter sönder länder inifrån. I Syrien och nu i Egypten. Länder krigar inte längre mot varandra. Nu sker striderna mitt i hjärtat av varje stat, varje nation. Om vi inte lyckas grundlägga mänskliga rättigheter på individnivå kommer våra samhällen att krackelera, precis som nu sker inför våra ögon i några utsatta länder. Mänskliga rättigheter är en individfråga.

Klok flicka
En hållbar utveckling är ingen teoretisk konstruktion. Det är en ständig process i syfte att möta verkligheten så klokt och så långsiktigt vi bara kan. Tio små naglar på en göteborgstös blir därför så viktiga för att påminna oss om individens ansvar.

2 thoughts on “Tio små naglar och hållbarheten

 1. Ja det värmer i hjärtat när man ser/lyssnar på Emma Green Tregaro när hon berättar om vad hon gjort och varför. Vad som värmer är att Emma tydligt inte har någon ”politisk agenda” i sammanhanget utan har agerat enbart utifrån en rent medmänsklig omtanke och att hon tycker att kärleken mellan människor måste få styra hur vi i vårt samhälle väljer att leva och att samhällets lagar inte skall förhindra detta på ett sådant brutalt sätt som nu sker i Ryssland!

  Det hon gjort är jättebra, men jag tror inte hon har förutsett kraften i denna ”lilla” handling. I vilket fall som helst så är det modigt och jag hoppas verkligen att hon inte får betala ett allt för högt pris avseende sina tävlingsambitioner för vad hon har gjort.

  Det behövs en Loreen, en Emma, en Moa på VARJE stort internationellt event för att belysa de i FN gemensamt beslutade mänskliga rättigheterna inte ifrågasätts utan värnas av enskilda länders regimer och lagar.

  Soliga hälnsingar

  • Ja, Pierre, som jag läste någonstans, Emma har kraft att lyfta både sig själva och andra….
   Det som känns oroande är att Putins lagar och Isibajevas uttalande tycks ha stöd i den allmänna opinionen i Ryssland.
   La du förresten märke till att ryskan gjorde korstecknet i samband med sina hopp? I 70 år försökte kommunisterna eliminera gudstron och göra ateismen till ”statsreligion”. Det gick inte. Unga människor har en religiös förankring. (Men vad hjälper det, om de inte kan ta till sig kristendomens grundläggande budskap om kärlek till nästan)…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *