De tvärsäkra sanningarna

Att kunskap och sammanhang förändras anar vi, men att det sker i 180-graders-svängar kanske vi inte alltid förstår. Johan Rockström, som bättre än de flesta lyckas formulera vår tids utmaningar, sätter fingret på detta i sin kommentar inför firandet av Stockholm +40 nästa vecka.

Se intervjun med Johan Rockström här.

Omprövning
Historien är full av ”sanningar” som vi tvingats ompröva när förståelsen ökat. Att kylskåpen hjälpte till att förlänga hållbarheten på livsmedel var ju fantastiskt. Att köldmedlet skulle komma att skada det livsviktiga ozonlagret hade man naturligtvis ingen aning om när det begav sig.

USA, Sovjet och Japan
Eller den blinda teknikoptimism som gett oss linjära högrisksystem som kärnkraft. Med konsekvenser som tre större olyckor i USA, Sovjet och Japan under en period av lite drygt 30 år. En av de ledande ingenjörsnationerna, Tyskland, vänder nu fullt logiskt på klacken och satsar på kretsloppsanpassad energiproduktion. Tänk hur långt vi hade kommit på den förnybara vägen om inte överentusiastiska förespråkare lobbat in kärnkraften i Sverige på 70-talet.

Inte de fattigas fel
Men åter till Rockström och hans stillsamma påpekande att Indira Gandhi var helt fel ute när hon såg fattigdomen som det största hotet mot världsutvecklingen. Naturligtvis ska fattigdom bekämpas, men det är inte den fattiga delen av jordens befolkning som försatt hela planeten i alarmläge när det gäller biologisk mångfald och klimatpåverkan. I 30 eller 40 år har vi i de rika länderna undvikit att se oss i spegeln. Vi har inte velat se vår klimatskuld, inte velat erkänna att dagens livsstil kör planeten i diket.

Det enda säkra
Allra mest intressant är att inse att det idag finns ”sanningar” som framtiden kommer att vederlägga. Det finns mainstreamlösningar idag som framtiden kommer att döma ut som kortsiktiga eller felaktiga. Den ödmjukheten måste vi fortsätta att ha. Inte för att sluta forska eller utveckla. Utan att för att nyansera våra tvärsäkra omdömen om hur allt hänger ihop. Det enda vi kan vara säkra på är att vi inte är helt säkra på att vi funnit de rätta svaren.

2 thoughts on “De tvärsäkra sanningarna

  1. Efter att ha läst Dina texter kan man förstås endast beklaga att världen inte styrs av ledare med mer av Ditt synsätt, Christer. Utan tvärtom av folk låsta i kortsynta perspektiv. Typ ”Nästa val”. Styrda av fr a Mammon. Och av att kunna visa upp vapenmakt. Tage Danielssons tes ”Utan tvivel är man inte riktigt klok” gäller mer än någonsin. Forskning på förnyelsebara energier borde förstås prioriteras mycket mer.
    Själv har jag ju ”alltid” hävdat att kärnkraften spårade ur, när man satsade på fission i st f fusion (som sades vara ”ren”). Men nu hör även jag till de tvivlande.
    Lycka till, Christer !

  2. Tack. Ja, vi har ju liksom bara en framtid. Och den måste bli bättre. Då gäller det att balansera alla särintressen och alla kortsiktiga perspektiv. Och våga hantera helheten. Det är det jag försöker illustrera med olika exempel på den här sidan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *